'Handenarbeid is het meest eenvoudige, het meest natuurlijke en efficiënte middel om mensen geestelijk te genezen'.
Dit is zó waar ! Probeer het maar eens ;-)
Bakken is óók handenarbeid ... het vraagt creativiteit, je moet er letterlijk je handen voor uit je mouwen steken en er is niets lekkerder dan zelf gebakken koek of vlaai ;-)
Zwarte pruimen linzevlaai |
Limburgse koekjeskoek |
Tulband met rozijnen en advokaat en rabarber plaatkoek met victoriabeslag |
Abrikozen linzevlaai |
Ingrediënten :
350 gr. gedroogde pruimen zonder pit
1 tl. kaneel
1 tl. citroenrasp
375 gr. kristalbloem en 1 1/2 tl. bakpoeder (ik gebruik altijd 375 gr. zelfrijzend bakmeel)
mespuntje zout
175 gr. witte basterdsuiker
150 gr. boter
3 eetl. melk
1 ei
5 eetl. frambozenjam
50 gr. geschaafde amandelen
Vlaaivorm van 28 cm doorsn.
Bereiding:
Week de pruimen. Verwarm de pruimen in het weekvocht en kook ze zachtjes ca. 10 minuten. Giet ze af en pureer ze. Roer kaneel en citroenrasp door de pruimenpuree. Meng de bloem met bakpoeder (of zelfr. bakmeel), zout en basterdsuiker. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen tot kleine stukjes. Klop het ei los en voeg het samen met de melk toe. Kneed van het geheel een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt, een half uur rusten. Verwarm de oven voor op hete lucht 180 C, conventioneel 200 C. Rol 3/4 deel van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 30 cm doorsn. Bekleed de bakvorm en de opstaande randen met het deeg. Strijk de frambozenjam over de deegbodem en schep er vervolgens de pruimenmoes op. Rol de rest van het deeg uit en snijd er 1 1/2 cm brede repen van. Leg de repen kruislings over de pruimenmoes en druk ze aan de randen goed vast. Strooi de geschaafde amandelen over de vlaai. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de vlaai in ca. 25 - 30 minuten goudbruin en gaar.
Succes en smakelijk eten ;-)
No comments:
Post a Comment